7 naturalnych produktów, które wspierają produkcję kolagenu
Pewnie wielokrotnie słyszałeś o wielu zaletach suplementów kolagenowych, które wspomagają zdrowie twojej skóry, stawów i kości. Ale czy wiesz, że spożywanie niektórych pokarmów pomaga zwiększyć naturalny kolagen w całym ciele?
Przypomnijmy zatem czym jest kolagen i dlaczego jest ważny.
Kolagen to najobficiej występujący rodzaj białka w naszym organizmie. Znajduje się we wszystkim, od skóry i ścięgien po mięśnie i kości i działa jak klej, który spaja ciało.
Ponieważ kolagen występuje w całym ciele, ważne jest, abyśmy mieli go wystarczająco dużo – zwłaszcza w miarę starzenia się. Po ukończeniu 20 lat produkcja kolagenu zwykle zaczyna zwalniać, czasami nawet o jeden procent każdego roku.
Aby odbudować kolagen potrzebujemy pewnych składników odżywczych, w szczególności aminokwasów, cynku, miedzi i witaminy C. Witamina C pomaga również zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki, które ostatecznie mogą mieć wpływ na twój kolagen.
Aby organizm mógł wytwarzać duże ilości kolagenu i utrzymywać jego zdrowy poziom, musisz stosować dietę bogatą w te składniki odżywcze. Ogólnie rzecz biorąc, oznacza to spożywanie wystarczającej ilości aminokwasów, które znajdują się w białkach, minerałach oraz owocach i warzywach bogatych w przeciwutleniacze.
Dobrze zbilansowana dieta bogata w białko i pełna świeżych owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i orzechów to najlepszy sposób na wspieranie produkcji kolagenu.
Oto siedem produktów, które będą wspierać produkcję tego ważnego białka.
1. Bulion z kości
Wykonany z gotowanych kości zwierząt bulion kostny dostarcza kolagen, a także inne składniki odżywcze. Kolagen znaleziony w kościach zwierzęcych po ugotowaniu zamienia się w żelatynę, oferując szereg aminokwasów, w tym glicynę, prolinę i hydroksyprolinę.
Jedynym minusem bulionu kostnego jest to, że jego przygotowanie zajmuje dużo czasu.
2. Chuda wołowina
Chuda wołowina jest doskonałym źródłem cynku, żelaza oraz aminokwasów lizyny, glicyny i proliny, które przyczyniają się do tworzenia kolagenu w organizmie. Podobnie jak inne białka, stek można spożywać przy każdym posiłku.
3. Owoce jagodowe
Owoce jagodowe takie jak truskawki, jagody, jeżyny, maliny, czarny bez, żurawina, jagody acai i goji są pełne witaminy C. Zawierają również antocyjany i inne przeciwutleniacze, które wspierają zdrowy poziom kolagenu. Spróbuj jeść je na surowo w okresie letnim lub używaj mrożonych do koktajli.
4. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Ale możesz nie zdawać sobie sprawy, że spożywanie owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki, to świetny sposób na zapewnienie witaminy C niezbędnej do budowy i wspierania zdrowego kolagenu.
5. Czosnek
Czosnek jest bogaty w siarkę, która jest trzecim najliczniej występującym minerałem w organizmie, a także odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu. Ponadto siarka pomaga wytwarzać glutation, przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który obniża poziom kolagenu i pomaga utrzymać zdrową elastyczność skóry. Brak siarki może negatywnie wpływać na skórę, włosy i stawy.
Jeśli nie lubisz smaku czosnku lub Twój żołądek ma problemy z jego trawieniem, inne warzywa bogate w siarkę, takie jak cebula, por, szczypiorek, również są dobrym sposobem na uzyskanie podobnych korzyści.
6. Ryby morskie
Ryby takie jak łosoś, tuńczyk, sardynki i makrela są doskonałym źródłem białka i mogą przyczynić się do ogólnego zdrowego poziomu kolagenu. W szczególności dorsz jest pełen aminokwasów, które są ważne dla syntezy kolagenu i tworzenia kolagenu w organizmie, a mianowicie glicyny i proliny. Dorsz zawiera również składniki odżywcze, takie jak selen, witamina B6 i fosfor. Selen jest niezbędnym minerałem wzmacniającym skórę, który działa jako przeciwutleniacz i znajduje się w co najmniej 24 białkach (w tym kolagenie), które wpływają na zdrowie organizmu. Witamina B6 pomaga w syntezie kolagenu i fosforu jest ważna dla zdrowia tkanek, w tym tkanki łącznej, która oczywiście składa się z kolagenu.
7. Kakao
Proszek kakaowy jest naturalnym źródłem miedzi, która aktywuje określony enzym podczas tworzenia włókienek kolagenowych, czyli dużych włókien kolagenu. Proszek kakaowy jest nie tylko pyszny, ale można go łatwo dodać do wielu potraw, które spożywasz regularnie, takich jak koktajle, płatki owsiane, kawa lub jakikolwiek czekoladowy smakołyk.