Left Kontynuuj zakupy
Twoje zamówienie

Nie masz produktów w koszyku

7 superfoods, które powinny znaleźć się w Twoim smoothie

7 superfoods, które powinny znaleźć się w Twoim smoothie

Termin „superfoods” może być dla wielu z nas nieco mylący. Żywność, której zwykle przyznajemy ten status, ma wysoką wartość odżywczą i spożywanie jej  przynosi korzyści ludzkiemu zdrowiu.  Nie ma jednak prawdziwej definicji naukowej, która oddziela superfoods od  innej zdrowej żywności. Nie oznacza to jednak, że nie zasługuje ona na szczególne miejsce w Twoich koktajlach!

Mimo iż  superfoods nie maja  „magicznej mocy”,  to z całą pewnością mogą one dobrze wpływać na Twój organizm i wzbogacić  każde  śniadanie. Ale które  z nich  są warte wprowadzenia do diety ? Oto siedem superfoods, które z pewnością powinny zaleźć się w Twoim  Smoothie.

1. Szpinak

Chociaż szpinak nie należy do najbardziej egzotycznych superfoods, to nie bez powodu znajduje się na szczycie tej listy.

Jedno z badań z 2018 roku sugeruje, że wartości odżywcze  szpinaku są tak duże, że spożywanie tylko jednej porcji dziennie może pomóc spowolnić związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych. Inne badania opisują  ciemne, liściaste warzywa jako „najbardziej skoncentrowane źródło pożywienia ze wszystkich pokarmów”.

 Zielone warzywa są bogate w witaminy A, C, E i K a wysoka zawartość przeciwutleniaczy  sprawia, że ​​są jednymi z najlepszych warzyw zapobiegających rakowi. W rzeczywistości spożywanie ciemnych, liściastych warzyw dwa lub trzy razy w tygodniu może obniżyć ryzyko raka żołądka, piersi i skóry. Badania z 2021 r. podkreśla również, że warzywa te są ważnym źródłem azotanów, co czyni je szczególnie korzystnymi dla ochrony zdrowia sercowo-naczyniowego.

Szpinak posiada również błonnik, który pomaga nam zachować sytość i zdrową wagę  oraz żelazo, które transportuje tlen w organizmie.

I chociaż dobroczynne właściwości , jakie mają do zaoferowania zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są niekwestionowane, wielu z nas nie spożywa ich wystarczająco dużo. 

A przecież mieszanie szpinaku z koktajlami jest takie proste! Niektórzy łączą go z ananasem lub truskawkami, podczas gdy inni lubią mieszankę malin, masła orzechowego, szpinaku i mleka migdałowego lub owsianego. 

2. Kefir

Jeśli nigdy nie próbowałeś kefiru, czeka Cię miła niespodzianka, gdy zaczniesz dodawać go do swoich koktajli.

Kefir to sfermentowany lekkostrawny napój mleczny o lekko kwaśnym smaku. Chociaż możesz pomyśleć, że jest podobny do jogurtu, kefir jest w rzeczywistości uważany za lepszy, ponieważ jest fermentowany zarówno z bakteriami, jak i drożdżami, a nie tylko bakteriami. W rzeczywistości  kefir zawiera zazwyczaj ponad dwa razy więcej probiotyków niż jogurt. Jest bogaty w białko, wapń, witaminy z grupy B i probiotyki oraz może wzmocnić układ odpornościowy i przyczynić się do zdrowego układu trawiennego.

A czy wspominaliśmy, że jego kremowa konsystencja działa cuda w koktajlach?

Jeśli nie tolerujesz laktozy, mamy dla ciebie dobra wiadomość. Chociaż kefir jest tradycyjnie wytwarzany z mleka krowiego, zawarte w nim drożdże i bakterie rozkładają większość laktozy, dzięki czemu jest dobrze tolerowany.

Spróbuj połączyć kefir z kiwi, jabłkiem i odrobiną cytryny. 

3. Kolagen

Kolagen to najobficiej występujące białko w organizmie. Pomaga stymulować wzrost paznokci, promuje zdrowe mieszki włosowe i pomaga naszej skórze się regenerować.

Połączenie kolagenu zwłaszcza z witaminą C  poprawia kondycję skóry i wzmacnia układ odpornościowy.

Możesz dodać bezsmakowy proszek kolagenowy do koktajli lub dla bogatszego smaku użyj kolagenu czekoladowego. Dodaj pomarańcze bogate w witaminę C, aby uzyskać dodatkowe wzmocnienie, lub wybierz proszek kolagenowy zawierający witaminę C.

4. Cacao

Kakao jest jednym z najbogatszych superfoods. Ze względu na swoje  korzyści zdrowotne, kakao przez długi czas było podstawą kultur Azteków i Majów w całej Ameryce Środkowej.

Kakao jest bogate w przeciwutleniacze i flawonoidy, składniki odżywcze, które pomagają poprawić ciśnienie krwi i zwiększyć poziom energii. Co więcej, badania wykazały również, że zawiera niezbędne minerały: miedź, potas, magnez i wapń – z których wszystkie są ważne dla utrzymania zdrowia serca.

Kiedy planujesz dodać kakao  do swoich mieszanek, wybieraj najlepiej surowe ziarna kakaowca lub prażone kakao, które są najprawdziwszą formą kakao, jaką możesz znaleźć.

Spróbuj dodać jedną lub dwie łyżki kakao do koktajlu jagodowego lub bananowego, aby uzyskać czekoladowy smak.

5. Prebiotyki

Prebiotyki są najbardziej niedocenianym superfoods. Ten specyficzny rodzaj błonnika napędza wzrost zdrowych bakterii w jelitach ,co wiąże się z korzyściami, takimi jak kontrola wagi, zdrowy poziom cukru we krwi i nastrój itp.

Twoje jelita są odpowiedzialne za 70 procent twojego układu odpornościowego, 90 procent twojej produkcji serotoniny („szczęśliwej”substancji chemicznej, która wpływa na twój nastrój) oraz wchłanianie i wykorzystanie składników odżywczych, które spożywasz z innego pożywienia.

Na szczęście możesz z łatwością dodać dawkę błonnika prebiotycznego do swoich koktajli dzięki  suplementom w proszku. Są to jedne z najłatwiejszych składników do dodania do koktajli, często nie zmieniające smaku ani konsystencji, ale przynoszące ekstremalne korzyści zdrowotne bez kalorii i cukru.

6. Camu Camu Proszek

Proszek Camu Camu pochodzi z owocu rosnącego w amazońskich lasach deszczowych i jest kolejnym superfood, znanym w tamtejszych kulturach. 

Ten egzotyczny proszek z jagód jest szczególnie bogaty w witaminę C i pomaga utrzymać zdrowy układ odpornościowy. Tylko jedna łyżeczka dostarcza ponad siedmiokrotnie więcej niż dzienna wartość witaminy C.

Ważna uwaga: proszek Camu Camu ma gorzki i cierpki smak, więc warto połączyć go z innymi  owocami takimi jak banany.

7. Nasiona Chia

Orzechy i nasiona są na ogół bogate w błonnik, białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, ale to nasiona chia zasługują na szczególną uwagę.

Nasiona Chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 a  wyższa niż przeciętna zawartość błonnika (dwie łyżki stołowe oferują około 10 gramów) oznacza, że pomagają poprawić trawienie i zwiększyć uczucie pełności (co często jest problemem dla osób pijących smoothie).

Dodaj jedną lub dwie łyżki chia do koktajlu. 

Spróbuj mieszankę wiśni, kakao w proszku, nasion chia i mleka migdałowego lub owsianego.