Left Kontynuuj zakupy
Twoje zamówienie

Nie masz produktów w koszyku

Polecane produkty
72,60 zł
14,52 zł / 100ml
9 warzyw, które powinna zawierać każda dieta Keto

9 warzyw, które powinna zawierać każda dieta Keto

Kluczowym składnikiem każdej zbilansowanej i pożywnej diety są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze warzywa.

Czasami jednak  dopasowanie różnych warzyw do diety ketogenicznej może być trudne. 

Jeśli  napełnisz swój talerz skrobiowymi warzywami, takimi jak ziemniaki, groszek i kukurydza, te dodatkowe węglowodany mogą wyrzucić Cię z ketozy.

Na szczęście nadal możesz cieszyć się dużą ilością warzyw o niskiej zawartości węglowodanów na keto. Oto najlepsze wybory  i jak dodać je do swojej diety.

1. Jarmuż (Kale)

Węglowodany netto: 5,5 grama na filiżankę

Jarmuż jest jednym z najbardziej znanych superfoods na świecie. To  doskonałe źródło kilku kluczowych składników odżywczych, w tym witaminy A, witaminy K, wapnia i manganu. Dodatkowo, chociaż ma niską zawartość węglowodanów, jest bogaty w błonnik.

Oprócz dodawania jarmużu do koktajli, sałatek, możesz również upiec porcję chipsów z jarmużu jako łatwą przekąskę keto.

2. Kalafior

Węglowodany netto: 3 gramy na filiżankę

Również ubogi w węglowodany, kalafior posiada obfitą dawkę błonnika, witamin z grupy B i witaminy K w każdej porcji. Można go również łatwo zamienić na żywność o wysokiej zawartości węglowodanów, aby przygotować przyjazne dla keton wersje ryżu, pizzy, a nawet puree ziemniaczane.

3. Szpinak

Węglowodany netto: 0,5 grama na filiżankę

Ta pożywne, liściaste warzywo ma niską zawartość węglowodanów i kalorii, ale jest bogate w witaminę C, witaminę K i szereg przeciwutleniaczy. Jest również wszechstronny, pyszny i łatwe do włączenia zarówno do sałatek, jak i dodatków!

4. Ogórki

Węglowodany netto: 1,5 grama na ½ szklanki

Jeśli szukasz łatwego sposobu na zwiększenie dziennego spożycia warzyw bez zwiększania węglowodanów, ogórki są dobrym rozwiązaniem. To popularne warzywo do przekąsek ma chrupiącą konsystencję i łagodny smak, a także pomaga utrzymać nawodnienie.

Użyj plasterków ogórka jako  przekąska do  zdrowych, wysokotłuszczowe potrawy, takich jak guacamole, masło migdałowe lub wędzony łosoś.

5. Cukinia

Węglowodany netto: 3 gramy na filiżankę

Cukinia jest bogata w energetyzujące witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina, kwas foliowy i witamina B6, które pomagają Twojemu ciału zasilać się podczas pracowitych dni. Jest również bogata w błonnik. Jest 

świetną alternatywą dla makaronu.

6. Pomidory

Węglowodany netto: 4 gramy na filiżankę

Pomidory poza   zestawem witamin, przeciwutleniaczy i karotenoidów  dodatkowo dodają koloru nawet najbardziej nudnej potrawie.

Pomidory najlepiej jeść na surowo w sałatkach lub ugotowane w sosach lub pastach do smarowania.

7. Czosnek

Węglowodany netto: 1,5 gram na ząbek czosnku

Czosnek nie tylko dodaje smaku Twoim ulubionym potrawom, ale także zapewnia wiele korzyści zdrowotnych i odżywczych. W rzeczywistości badania pokazują, że czosnek może wpłynąć na  zdrowie serca, wspierać układ odpornościowy i promować zdrowy poziom cukru we krwi.

Wrzuć zmielony ząbek lub dwa do sosu winegret, marynat i frytek, aby dodać swoim ulubionym przepisom zdrowy akcent.

8. Brokuły

Węglowodany netto: 3,5 grama na filiżankę

Podobnie jak w przypadku innych warzyw kapustnych (takich jak jarmuż i kalafior), brokuły wnoszą wiele do stołu, jeśli chodzi o wartości odżywcze. W szczególności brokuły są bogate w witaminę C, witaminę K, witaminę A, mangan i kwas foliowy.

Gotuj na parze, podsmaż lub upiecz brokuły, polej oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami, aby uzyskać łatwą, przyjazną  keto- potrawę.

9. Grzyby

Węglowodany netto: 1,5 grama na filiżankę

Od dawna szanowane za swoje właściwości prozdrowotne, grzyby mogą pochwalić się szeregiem różnorodnych składników odżywczych, takich jak miedź, niacyna i ryboflawina (w zależności od konkretnego rodzaju grzyba).

Dzięki bogatemu i mięsnemu smakowi grzyby stanowią doskonały dodatek do zup ketonowych, zapiekanek i sosów.