Left Kontynuuj zakupy
Twoje zamówienie

Nie masz produktów w koszyku

3 popularne suplementy, które warto włączyć do swojej diety

3 popularne suplementy, które warto włączyć do swojej diety

Na stale rosnącym rynku suplementów wybór tego, co wziąć, może wydawać się bardzo trudnym zadaniem. Ale chociaż istnieją dziesiątki różnych rodzajów suplementów zalecanych z różnych powodów, istnieje kilka suplementów, z których każdy może skorzystać.

Zaliczamy do nich  suplement multiwitaminowy, probiotyki i omega-3.

Dlaczego właśnie te?  

Składniki odżywcze dostarczane przez te suplementy mają dalekosiężne działanie. Wspomagają zdrowie jelit, funkcje układu odpornościowego, poziom energii, układ krwionośny i wiele innych.

Dodatkowo dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, których zwykle brakuje w diecie przeciętnego człowieka. W rzeczywistości większość z nas nie spożywa wystarczającej ilości warzyw, owoców czy ryb.  

Jeśli czujesz, że twoja dieta jest uboga w witaminy i minerały, być może warto skonsultować się z lekarzem, które z suplementów warto włączyć do swojej  diety.

My polecamy trzy, które wydaje nam się, że mogą przynieść długofalowe korzyści dla Twojego organizmu. 

1. Multiwitaminy

Nie bez powodu Multiwitaminy to najpopularniejsze suplementy diety na świecie, gdyż wypełniają potencjalne niedobory składników odżywczych w diecie.

Szacuje się, że około 50 procent populacji ma niedobór witaminy D, który w większości pochodzi z ekspozycji na słońce. Uważa się, że podobnej ilości, około 50 procent, brakuje magnezu w ich diecie, który znajduje się głównie w warzywach i nabiale. Żelazo i witamina B12 mają tendencję do niskiego poziomu wśród osób jedzących rośliny pochodzenia roślinnego i kobiet w wieku rozrodczym.

Warto więc sprawdzić czy produkt witaminowy, który chcesz kupić, ma w swoim składzie właśnie te witaminy.

Przyjmując  Multiwitaminy wzmacniając obronę immunologiczną i wspierasz zdrowie kości, mózgu, serca i oczu , skóra i nie tylko.

Dodatkowo niektóre firmy  oferują również formuły dostosowane do specyficznych potrzeb kobiet i mężczyzn, także tych w starszych przedziałach wiekowych.

Zazwyczaj najlepiej jest przyjmować multiwitaminy z posiłkiem (szczególnie takim, który zawiera trochę tłuszczu), ponieważ wspomaga to ich wchłanianie.

2. Probiotyki

Probiotyki to żywe kultury bakterii oraz drożdży, które żyją w przewodzie pokarmowym. Te drobnoustroje odgrywają wiele ról, w tym przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, chronią przed infekcjami, ułatwiają wchłanianie składników odżywczych, zarządzają apetytem oraz pomagają w zdrowym trawieniu i wydalaniu.

Być może najpopularniejszym powodem dodania probiotyków do swojej rutyny jest poprawa zdrowia układu pokarmowego i zrównoważenie zaparć, gazów i wzdęć. Nie zapominajmy jednak, że poza jelitami, probiotyki przyczyniają się również do utrzymania zdrowego środowiska mikrobiologicznego w innych częściach ciała, w tym w jamie ustnej, pochwie, drogach moczowych i skórze.

Warto również poszukać probiotyku, który oferuje różnorodność drobnoustrojów takich jak te z rodzin Lactobacillus i Bifidobacterium.

3. Omega-3

Wiemy już, jak ważne jest cotygodniowe włączanie tłustych ryb do naszej diety, jednak wielu z nas nie spełnia tygodniowego zalecenia co najmniej trzech porcji.

Jednym z głównych powodów, dla których warto jeść tłuste  ryby takie jak łosoś i sardynki, są kwasy tłuszczowe omega-3, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu układu krążenia, funkcjonowaniu mózgu, zdrowym wzroście i rozwoju, i nie tylko.

Ponadto kwasy omega-3 są uważane za niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, co oznacza, że ​​potrzebujemy ich z pożywienia.

Niestety wielu z nas nie je wystarczającej ilości ryb, co jest głównym powodem niedoboru tego drogocennego związku.

Większość dorosłych może odnieść korzyści z przyjmowania co najmniej 500 miligramów kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie. Omega-3 można zażywać o dowolnej porze dnia, ale zwykle najlepiej wchłaniają się, gdy są spożywane z posiłkiem.